CD Recensies

KYRIAKIDES: LUNCH MUSIC

Kyriakides: Lunch music. Silbersee en Slagwerk Den Haag. Unsounds 55U (60’24”). 2014
 
Yannis Kyriakides (1969) is een in Limassol op Cyprus geboren componist die in eerste instantie als vijfjarige naar Engeland emigreerde waar hij later aan de Universiteit van York ging studeren en daarna naar Nederland kwam om zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium bij Louis Andriessen en Dick Raaijmakers voort te zetten. Het CD label Unsounds maakte een aantal opnamen met werken van hem onder titels als A ConSPiracy cantate, The thing like us, The buffer zone, Highly coloured places, Juncture, Wordless, Live in Brussels, Play robot dream en Antichamber. 
Hier gaat het om een tiendelig muziekstuk dat werd geïnspireerd door de novelle Naked lunch uit 1959 van William S. Burrough over de junkie William Lee die verschillende gestalten aanneemt en van de V.S. naar Mexico trekt en tenslotte in Tanger terechtkomt. Het boek is geïllustreerd met vage ‘routines’ genaamde vignetten die Burroughs eigen bezoeken als drugsverslaafde aan die plaatsen illustreren.
De delen dragen de titels ’Smell down death’, ‘Boy’, ‘Junk world’, ‘Like replicas’, ’Speed days’, ’Sickness and delirium’, ‘Gut thoughts’, ‘Zones’ en ‘La la la terminal state’.
Verwacht geen opwekkende muziek, maar wel heel beeldende, gezongen door tenor Steven van Gils, bariton Tierno Wang en bas Maciej Straburzynski begeleid door Frank Wienk, Eric Montfort en Pepe Garcia Rodriguez van Slagwerk Den Haag due samen voor een indringende lezing zorgen.