CD Recensies

KLEIN, J.: KAMERMUZIEKWERKEN

Klein: Mit; Gehen; Fünfgezackt in die Hand; Aus der Wand die Rinne; Suite voor sopraan, bariton, piano, strijkers. Antje Thierbach (h), Gudrun Reschke (h), Tobias Rempe (v), Ralph-Raimund Krause (vc), Patrick Sepec (vc), Julija Botchkovskaia (p), Frank-Immo Zichner (p), Udo Grimm (kl), Gerhard Scherer (acc), Dirk Rot brust (slagw), Eilo Morikawa (s), Thomas Bauer (b), Aperto pianokwartet met het Ensemble Resonanz o.l.v. Peter Rundel. Wergo WER 6559-2 (66’25”). 2003
 
Om nader kennis te maken met de muziek van de in Hamburg levende Juliane Klein (1966) is dit een ideale mogelijkheid. Ze studeerde klarinet, piano, compositie en improvisatie en Berlijn, volgde nog lessen bij Lachenmann in Stuttgart en begin in 1999 haar eigen muziekuitgeverij.
Het componeren werd voor haar vereenvoudigd door opdrachten en haar oeuvre omvat werken voor muziektheater, kamermuziek, solocomposities, liederen, orkestwerken, maar ook composities voor kinderen. Haar veelzijdige opleiding zorgt voor veel instrumentale expertise en die komt goed naar voren in de hier opgenomen meest kleinschalige composities.
De omvangrijkste bezetting heeft de Suite voor strijktrio, piano, sopraan, bariton en 13 instrumenten uit 2002, gevolgd door Gehen voor strijkkwintet, fluit, hobo, klarinet, trompet, trombone, slagwerk, sopraan en bariton (2000). Mit (2003) is voor hobo, cello, piano en slagwerk; Fünfgezackt in die Hand uit 2000 is voor hobo en slagwerk en van Aus der Wand die Rinne bestaat sinds 1996 een aantal versies voor cello, contrabas, hobo, accordeon, piano, fluit, klarinet, saxofoon, hoorn en elektronica. 
Samen vormt dit geheel aan goede doorsnede van Kleins grote potentie als bekwame componiste naar wie het goed luisteren is. Zonder de bladmuziek erbij te hebben maken alle vertolkingen een zeer competente indruk en vormen ze een mooi portret van de componiste.
Er is meer van haar in de catalogus: Se vuoi voor theremin, viool, cello en slagwerk en Touch! Don’t Touch! voor theremin (Wergo WER 6679-2) en …. und folge mir nach voor barokorkest door het Freiburgs Barokorkest (Harmonia Mundi HMC 90.5187/8).