CD Recensies

KRIEGER: TRIOSONATES OP. 2 NR. 1-12

Krieger: Triosonates op. 2 nr. 1-12. Echo du Danube o.l.v. Christian Zincke. CPO CPO 555.333-2 (2 cd’s, 1u. 31’44”). 2014
 
De in Neurenberg geboren Johann Philipp Krieger (1649 - 1725) staat vooral bekend als componist van vocale geestelijke muziek. Men heeft berekend dat hij gedurende zijn 45-jarige loopbaan niet minder dan 2.150 cantates moet hebben geschreven. Daarvan resteren er ongeveer 76. Maar hij schreef ook 18 opera’s en 2 reeksen Triosonates uit 1688 en 1693. Studie in Kopenhagen en een verblijf in Italië waar hij in Venetië bij Rosenmüller en Volpe les had en in Rome waar Abbatini en Pasquini hem onderwezen hebben duidelijk invloed gehad op deze twaalf ’Suonate’ voor viool, basviool en basso continuo waarvan hier de tweede reeks is opgenomen. Krieger zelf moet een voortreffelijke organist en klavecinist zijn geweest en dat is merkbaar aan de zwaarte van de orgel/klavecimbelpartijen. In hoeverre hij mogelijk invloed had op Bach is nooit duidelijk geworden.
Als op ‘oude instrumenten’ spelende leden van het ensemble Echo du Danube geven Martin Jopp (v), Christian Zincke (vdg), Thomas Boysen (theorbe), Anna Marie Dagosits (org, kl), Reinhild Waldek (hrp) en Elisabeth Saitz (psalterium) veel voldoening met hun weergave van deze Triosonates. Het gebruik van zoveel verschillende instrumenten zorgt voor kleurrijke variatie waardoor de muziek geen moment verveelt. Er valt, kortom, veel te genieten.