CD Recensies

KUHNAU: CANTATES 6

Kuhnau: ‘Ihr Himmel jubilirt von obern’; ‘Bone Jesu’; ‘Ich freue mich im Herrn’; ‘Laudate pueri Dominum’; ‘Lobet, ihr Himmel, den Herrn’. Opella Musica en Camerata Lipsiensis o.l.v. Gregor Meyer CPO 555.305-2 (57’33”). 2019 
 
Dit is reeds deel 6 van de complete opname van de geestelijke vocale werken van Johann Kuhnau (1660 - 1722), Bachs voorganger als Thomascantor in Leipzig waar hij van 1701 - 1722 werkzaam was en met zijn cantates de erediensten  met passende muziek moest verzorgen. Zijn muziek is heel sonoor, gevoelig èn krachtig maar ook erg mooi met originele trekken. Misschien net niet op het niveau van zijn opvolger, maar wel zeer de moeite waard.
In 2013 begonnen Opella Musica en de Camerata Lipsiensis uit Leipzig aaneen volledige opname van Kuhnau’s Cantates (en andere geestelijke werken) met het doel om dit project in 2022 klaar te hebben bij de herdenking van diens tweehonderdste sterfdag.
Die eerste cd bevatte ‘Es steht Gott auf’, ‘Mein Alter kömmt, ich kan nicht sterben’, ‘Daran erkennen wir’, ‘Wekt adieu, ich bin dein müde’, ‘Tristis es anima me’ en ‘Wenn ihr fröhlich seid an euren Festen’ (CPO 77.868-2). 
Hoewel wordt verondersteld dat Kuhnau meer muziek voor de St. Thomas kerk schreef dan Bach, heeft slechts een dertigtal dat overleefd. Wie naar deze werken luistert, zal ontdekken dat elk daarvan een eigen geluid en sfeer bezit. De stijl, de structuur, de instrumentatie zijn gevarieerd. Soms heeft de muziek iets van een gebed. Kuhnau wist een heel goed verband te leggen tussen tekst en muziek. 
Gregor Meyer en zijn ensemble benaderen de werken van de positieve, opmonterende kant maar laten ook de introspectieve momenten tot hun recht komen. Het resultaat klinkt heel stimulerend, mede dankzij het gemis aan bombast, in plaats waarvan retorica is gekomen. Knap hoe op iedere volgende cd uit de serie het hoge niveau van precisie en engagement is gehandhaafd.