CD Recensies

KUHLAU: PIANOCONCERT

Beethoven: Pianoconcert nr. 1 in C op. 15; Kuhlau: Pianoconcert in C op. 7. Marianna Shirinyan met het Kopenhagen filharmonisch orkest o.l.v. Michael Francis en Rolf Gupta. Orchid ORC 100025 (67’28”). 2010
 
Met een variatie op de uitdrukking ‘de lamme helpt de blinde’ kunnen we spreken over de relatie tussen Beethoven en Friedrich Kuhlau (1786 - 1832) als ‘de dove inspireert de blinde’. Kuhlau was namelijk blind aan één oog. Samen schijnen ze in de kroeg veel pret te hebben gehad volgens Beethoven in zijn notities; ze schreven geestige liedjes en discussieerden over het muziekleven.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Pianoconcert van Kuhlau veel verwantschap vertoont met Beethoven eersteling. Beide staan in C en het hoofdthema van het eerste deel heeft veel weg van dat van Beethoven. Daarom is het leuk en nuttig dat de in Denemarken werkzame Armeense pianiste Marianna Shirinyan beide werken combineert. Natuurlijk is er best kwaliteitsverschil tussen beide, maar het is is heel degelijk en charmant concert. Vooral het adagio bevat mooie, soms wat treurige momenten eb her rondo klinkt zwierig. Merkwaardig dat Kuhlau verder geen Pianoconcerten componeerde.
Als een van de beste onder vier andere vertolkers op cd zorgt Marianna Shirinyan met het Kopenhagen filharmonisch orkest voor een van de mooiste uitvoeringen van dit onbekende werk en ook haar Beethoven mag er wezen.