CD Recensies

KARNAVICIUS: STRIJKKWARTETTEN NR. 1 EN 2

Karnavicius: Strijkkwartetten nr. 1 op. 1 en 2 op. 6. Vilnius strijkkwartet, Ondine ODE 1351-2 (76’25”). 2020
 
De Litouwese componist Jurgis Karnavacius (1884 - 1941) schreef in totaal vier Strijkkwartetten. Het eerste ontstond in 1913 toen hij net klaar was met zijn studie bij Maximilian Steinberg in St. Petersburg. Het bevat binnen de gebruikelijke opzet folkloristische elementen. Het tweede Strijkkwartet is uit 1917 toen hij zich in Duitse gevangenschap bevond in het kamp te Josefstadt bij Wenen en het is expressionistischer van karakter.
Maar zijn stijl en zijn idioom pasten niet zo goed in de hoofdstroom van de Litouwse muziek, vandaar dat de componist enigszins ‘een vreemdeling thuis en thuis onder vreemdelingen’ bleef.
Maar nu, op letterlijk en figuurlijk behoorlijke afstand beluisterd, blijkt het om een heel eigen soort muziek te gaan die van een groot vakmanschap getuigt en vervuld is van esthetische schoonheid, dus ook anno nu zeer de moeite waard is. De bedoeling is dat beide andere Strijkkwartetten uit 1922 en 1925 volgen. Of daar ook het vroegste kwartet in F bij is?
Dalia Kuznecovaitė en Arturas Silale (v), Kristina Anusevičiūtė (va) en Deividas Dumčius (vc) doen hun uiterste best om dit tweetal werken op waarde te brengen.