CD Recensies

KRIEGER: MUSICALISCHE PARTIEN NR. 1-6

Krieger: Musicalische Partien nr. 1-6. Tatjana Vorobjova (kl). MDG MDG 8921.2204-6 (77’06”). 2020
 
Johann Krieger (1651 - 1735) mag dan niet tot de prominente Duitse barokcomponisten hebben behoord, hij is net als zijn twee jaar oudere broer Joann Phillip meer dan een voetnoot in de muziekgeschiedenis. Hij werd in Neurenberg geboren, was enige jaren in muziekdienst in Bayreuth en Graz voordat hij zich in 1682 in Zittau waar hij de rest van zijn leven doorbracht.
Hij werd vooral gewaardeerd om zijn klavecimbelwerken en Händel heeft hem ooit opgezocht en een kopie van Kriegers Anmuthigende Clavier-Übung mee naar Engeland genomen. Daarnaast schreef hij een grote hoeveelheid vocale muziek, waarvan een stel ‘Geistliche Arien und weltliche Lieder aus neue musicalische Ergätzlichkeit’ zijn opgenomen door sopraan Julia von Landsberg en tenor Jan Kobow (CPO CPO 777.433-2). Echo de Danube nam zijn 12 Triosonates op. 2 op (CPO CPO 555.333-2) en op het steeds naar volledigheid strevende Brilliant Classics verschenen zijn volledige werken voor klavecimbel en orgel door Alejandro Casal (Brilliant Classics 95873).
Daartoe behoren de Sechs musicalische Partien uit 1697 die bestaan uit de ‘Fantasie è partita nr. 1 in C’, het ‘Menuet in G’, de ‘Bourrëe in G’, de ‘Gavotte’ in G, de ‘Partita’ nr. 2 in d, de ‘Partita’ nr. 3 in F, de ‘Partita’ nr. 4 in G, de ‘Partita’ nr. 5 in A, de ‘Partita’ nr. 6 in B, het ‘Menuet’ in a en de ‘Bourrée’ in a.
Deze heeft de Russisch/Letse klaveciniste Tatjana Vorobjova, die in Oslo en Keulen als pianiste begon, maar tenslotte voor het klavecimbel koos uit dat grotere geheel gelicht. Ze weet heel goed wat moet worden gedaan om deze stukken in alle opzichten recht te doen en zorgt daar ook met kennelijk veel speelplezier en grote overtuigingskracht voor. 
Eerder in 2006 verscheen van haar de opname Concertante werken met composities van Mozart en J.C. Bach (Amati 2205/1) en in 2016 de cd Cembalo cantabile met werken van Bach, Fiocco, Rameau en D. Scarlatti (Amati AMI 260-2).
Krieger moet ook ettelijke Opera’s hebben gecomponeerd, maar daarvan rest ons niets, net zomin zoals van zijn 225 Cantates waarvan slechts een dertigtal over is.