CD Recensies

KAPRÁLOVÁ: WAVING FAREWELL MILITAIRE SINFONIETTA E.A.

Kaprálová: Waving farewell. ‘Prélude de Noël’; ’Militaire sinfonietta’ op. 11’; ’Trieste avond’; ’Waving farewell’ op. 14 (versie voor tenor en orkest); ‘Suite en miniature’ (versie voor orkest) op. 1; Pianoconcert in d op. 7. Nicholas Phan (t) en Amy I-Lin Cheng (piano) met het Symfonie orkest van de Universiteit Michigan o.l.v. Kenneth Kiesler. Naxos 8.574144 (58’57”). 2020
 
Het is altijd triest om te horen dat een leven jong eindigt, om wat voor reden dan ook. Maar het is dubbel triest wanneer het gaat om een veelbelovend iemand met een groot talent als dat van de Tsjechische componiste Vítězslava Kaprálová (1915 - 1940) die op 25-jarige leeftijd overleed aan tyfus, twee maanden nadat ze was getrouwd met de journalist/schrijver Jiří Mucha, de zoon van de schilder Alphonse Mucha. Het was uitzonderlijk dat ze binnen twee jaar die normaal vijf jaar durende conservatoriumopleiding in Brno (waar ze was geboren) met een dubbele masters compositie en directie afsloot.
Als zo vaak bij jonggestorven componisten schijnt ze een soort innerlijk mechanisme te hebben gehad dat erop wees dat ze maar weinig tijd dus, dus begon ze al jong muziek te schrijven. Haar 5 Stukken voor piano schreef ze als zeventienjarige in 1932.
Het is te danken aan een stel Amerikaanse musici uit Michigan dat we nu kennis kunnen maken me een zestal heel gevarieerde composities van haar. De rijpheid die ze in deze tussen 1935 en 1939 geschreven werken toont, is echt verbluffend.
Wat goed dat er musici als Nicholas Phan, Amy I-Lin Chung en hun collega’s zijn die deze waardevolle met hart en ziel gespeelde muziek aan het licht brengen. Op Grand Piano GP 708 uit 2016 speelt Giorgio Kouki haar volledige pianowerken.