CD Recensies

KODÁLY: DUO VOOR VIOOL EN CELLO OP. 7

Kodály: Duo voor viool en cello op. 7; Dvorak: Pianotrio nr. 4 op. 90 ‘Dumky’. Barnabás Kelemen (v), Nicolas Altstaedt (vc) en Alexander Lonquich (piano). Alpha ALPHA 737 (58’40”). 2020
 
Nog steeds worden tijdens het Lockenhaus zomer Festival waarvan Nicolas Altstaedt de directeur is sinds Gidon Kremer in 2011 opstapte opnamen gemaakt. Kodály’s Duo voor viool en cello dateert uit 1914 en beleeft zijn mooiste momenten in het eerste deel. Dat is in deze gave uitvoering goed te horen. Luister naar de passage rond 6’30”. Natuurlijk is er een duidelijke invloed van de Hongaarse volksmuziek in het stuk. 
Het Pianotrio nr. 4 met de bijnaam Dumky is Dvoraks bekendste en populairste trio. Het ontstond inn 1891. Het is tevens zijn meest experimentele kamermuziekwerk. Het telt zes delen, waarvan de eerste drie ‘attaca’ worden gespeeld. De sfeer is serieus, maar niet melancholiek. De essentie van het trio is de Dumka, met een wel nogal weemoedige melodie. Lyrisch overpeinzende passages worden afgewisseld door korte, energieke danspassages.
Oorspronkelijk was zo’n Dumka een Slavisch volksliedje dat door rondtrekkende minnestreels werd gezonden terwijl ze zichzelf op een koba of bandura (twaalfsnarige luit) begeleidden. De vader van Dvorak, die zelf citer speelde, zal een voorbeeld zijn geweest.
De vertolkingen van Nicolas Altstaedt en Alexander Lonquich zijn onopgesmukt, vrij van sentimentaliteit maar wel doorleefd, innig en vol stemmingswisselingen.