Ketèlbey: Pianowerken. ‘In the woodlands’, ‘A river reverie’, ‘Pensées joyeuses’, ‘A dream picture’, ‘Valse lyrique’, ‘Reflections’, ‘Mirror dance’, ‘A song of summer’, ’Golden autumn’. ‘Daffodils ‘, ‘Sunset glow’, ‘Valse-caprice’, ‘The shadow of dreams’, ‘A woodland story’ nr. 1-8, ‘Angelo d’amore’, ‘Pastorale’ op. 27, ‘La grâcieuse’, ’In a monastry garden’. Rosemary Tuck. Naxos 8.574299 (80’45”). 1993
De roem van de Engelse componist Albert Ketèlbey (1875 - 1959) is gevestigd door een drietal werken: ‘In a monastery garden’ (de tuin van het benedictijnenklooster bij de Sint Augustinusabdij in Chilworth (Surrey), ‘In a Persian market’ en ‘In a temple garden’. Het bezorgde hem een dusdanige populariteit dat hij in 1929 op grond van het aantal uitvoeringen en de verkoop van zijn werken de grootste, levende Engelse componist werd genoemd.
Hij had het grote geluk een goede ‘melodievinder’ te zijn die met treffende melodieën voor de nodige sfeer in zijn beeldende muziek zorgde. Zijn kenmerkende ritmen en onverwachte frasen deden de rest.
Ketèlbey toonde als kind al zijn grote begaafdheid en schreef als elfjarige een Pianosonate. Hij won een studiebeurs voor het Trinity College en begon reeds snel piano- en orkestwerken te componeren. Liefst liet hij zich inspireren door Oosterse muziek. Niet alleen was hij organist van de St. John kerk in Wimbledon, hij was ook dirigent van het Vaudeville orkest van het Vaudeville theater in Londen. Een leven voor de Engelse licht-klassieke muziek uit de eerste helft van de vorige eeuw. In 1907 kreeg hij ook nog een functie bij Columbia Records om muziek bij zwijgende films te verzorgen.
Maar geleidelijk taande de belangstelling voor zijn soort muziek en het is zeker nuttig dat de Australische pianiste Rosemary Tuck in 1993 voor Marco Polo (8.223699/8.223700) zijn belangrijkste Pianowerken opnam en we mogen Naxos dankbaar zijn voor deze heruitgave. Ze is een bekwame pianiste, die zelfs nog bij Heinrich Neuhaus in Moskou studeerde. Wat dat betreft was Ketèlbey nog een keer in goede handen. Veel concurrentie is er niet.