CD Recensies

KELEMEN: DRAMMATICO; SONNET; PASSIONATO; CHANGEANT

Kelemen: Drammatico ‘Requiem voor Sarajewo’; ‘Sonnet’ voor strijkkwartet; ‘Passionato’ voor fluit en orkest; ‘Changeant’ voor cello en orkest. Resp. Siegfried Palm (vc) met het Orkest van de Beierse omroep o.l.v. Arturo Tamayo; het Melos kwartet, Karl-Bernhard Sebon (fl) met het Koor van de Beierse omroep o.l.v. Heinz Mende en Siegfried Palm met het Omroeporkest Baden-Baden o.l.v. Ernest Bour. BIS CD 742 (71’35”). 1979/1991
 
Vrijwel geen Nederlander van de huidige generatie zal hoeven worden herinnerd aanhet drama van Sbrenica in1995 waarbij 8.372 Kroatische moslims de dood vonden. De Kroatische componist Milko Kelemen (1924 -2018) herdacht dit in zijn driedelige Drammatico voor cello en orkest dat Siegfried Palm in 1991 in München ala première speelde. Daar heerst verwarring over, want er is ook beweerd dat het werk uit 1983 is en dat toen ook de eerste uitvoering plaatsvond.
Palm zingt met weemoed een treurlied.
Kelemen hag bij Stjepan Sulek in Zagreb gestudeerd en daarna nog bij Messiaen in Parijs en Fortner in Freiburg. Hij was de oprichter en president van de Zagreb Biennale, een festival voor eigentijdse muziek, van 1961-1979. Maar werkte ook in de studio voor elektronische muziek in München en composer in residence in Berlijn. Hij overleed in Stuttgart.
In Changeant uit 1968, ook voor cello en orkest, kan Palm een positiever geluid laten horen. Om een beter afgerond beeld van de componist te krijgen, is het goed dat tevens zijn ’Sonnet’ voor strijkkwartet en ‘Passionato’ voor fluit en orkest zijn opgenomen. Naar invloeden van Bartók hoeft nooit ver te worden gezocht.
Wie de belangstelling voor deze componist verder wil voeden, zou kunnen proberen om naar zijn Vioolconcert ‘Grand jeu classique’, ‘Varia melodia’ en ’Splintery’ met Ulf Hoelscher (Col Legno 0647.237) te luisteren.