CD Recensies

KERRL: MISSA NON SINE QUARE

Kerrl: Missa Non sine Quare. Ensemble La Risonanza o.l.v. Fabio Bonizzoni. Glossa GCD 80033 (53’57”). 2020
 
Als deel van een bijzonder eerzuchtige reeks van zes Missen die Johann Caspar Kerrl (1627 - 1693) in 1689 voor de muzikale keizer Leopold I van Oostenrijk componeerde, is de Missa Non sine Quare een heel goed voorbeeld van het meesterschap van deze componist. Vreemd daarom dat het werk niet is vermeld in de lijst met zijn composities in Wikipedia.
Kerll wist dat de keizer de voorkeur gaf aan de Italiaanse ‘stile concertato’ en hield daar duchtig rekening mee. Vandaar dat deze uitvoering in handen is van Elisa Franzetti (s), Emanuele Biachi (ct), Mario Ceccetti (t), Sergio Foresti (bs), Carla Marotta en David Plantier (v), Peter Birner (cornet), Olaf Reimers (vc), Giogio Sanvito (violone) en Ivan Pelà (theorbe). Fabio Bonizzoni dirigeert vanachter het klavecimbel.
Dit werk is uit 1689 en het is afgeleid uit een van zijn ’versetti’. Het is nogal vrolijke muziek, net zoals dat later in de Missen van Haydn het geval was. Als graduaal en offertorium zijn instrumentale sonates ingelast en in het proprium zijn verschillende vocale bijdragen ingelast.
Wat gedurig opvalt, is dat Kerrl zo’n groot (imitatief) contrapuntist was. Geen wonder dat Bach hem zeer bewonderde. Feestelijke muziek, stijlvol en enthousiast uitgevoerd en heel mooi opgenomen in een kerk uit Laino. Deze Glossa versie is een heruitgave van Symphonia SY 99171 uit 2000 waar we heel gelukkig mee mogen zijn.