CD Recensies

KURTÁG: SCENES

Kurtág: Scenes. Scenes from a novel op. 19 nr. 1-15; Duetten voor viool en cimbalom op. 4 nr. 1-8; Lederen voor sopraan en cimbalom op. 22 nr. 1-7; Ter herinnering aan een winteravond op. 8; Einige Sätze aus den sudelbücherns Georg Christoph Lichtenbergs op. 17a; Hommage á Ferenc Berényil 70. David Grimal (v), Viktoria Vitrenko (s), Luigi Gaggero (cimbalom) en Niek de Groot (cb). Audite 97.762 (60’54”). 2018
 
De 19 februari 1926 geboren György Kurtág is intussen 95 en behoort nog steeds tot de belangrijkste klassiek-moderne componisten van onze tijd. Hij uitte zich gaandeweg op steeds kortere wijze in de vorm van aforistische miniaturen.
Deze cd is gewijd aan niet eerder van hem opgenomen composities. En presenteert onder meer de 22 delen van Lichtenbergs Südelbüchern voor sopraan en contrabas. Een ware ontdekking op het gebied van mooie aforismen.
Eveneens gebaseerd op literaire modellen zijn de Scenes from a novel naar gedichten van Rimma Dalos voor sopraan, viool, cimbalom en contrabas ‘
De zeven Liederen op. 22 voor sopraan en cimbalom en Ter herinnering aan een winteravond op. 8 (voor sopraan, viool en cimbalon) zijn ook een belangrijke bijdrage aan het Kurtág repertoire op cd.
Dit zorgvuldig samengestelde en erg goed uitgevoerde programma toont de Hongaarse grootmeester opnieuw als een der meest individuele compositiestemmen van onze tijd. De vier solisten zorgen voor een zeer doorwrochte presentatie van deze korte afzonderlijke werken die volle concentratie vergen.