CD Recensies

KURTÁG: WERKEN VOOR STRIJKKWARTET

Kurtág: Arioso, ‘hommage à Walter Levin 85’; Moments musicaux voor strijkkwartet op. 44/1-7; ‘Hommage à Jacob Obrecht’; ‘Officium breve’ in Memoriam Andreae Szervánsky op. 28; ‘Aus de Ferne’ nr. 3 en 5; ‘Microludes’ op. 13 nr. 1-2 ‘Hommage à Mihàly András’; Strijkkwartet op. 1. Athena kwartet. NEOS 11033 (70’00”). 2010
 
Alsof hij er rekening mee had gehouden: alle belangrijke werken voor Strijkkwartet van György Kurtág (1926) passen mooi op één cd. Hij componeerde deze in het tijdsbestek van een halve eeuw, te beginnen met Strijkkwartet nr. 1 uit 1959. Twintig jaar later volgden de ‘Microludes’ op. 13 nr. 1-2 ‘Hommage à Mihàly András’, daarna na tien jaar ‘Officium breve’ in Memoriam Andreae Szervánsky. De rest kwam tussen 1991 en 2009, waarbij Arioso, ‘hommage à Walter Levin 85’ werd geschreven in de stijl van Alban Berg ter herinnering aan de 85e verjaardag van de primarius van het LaSalle kwartet.
Alleen zijn enige ‘echte’ Strijkkwartet, een amalgaam van Bartók en Webern als een reis van donker naar licht draagt die naam. Bij de overige werken gaat het om een eerbetoon aan componiste, uitvoerende kunstenaars en vrienden.
Het spel van het uit Alison Stanford Mueller en Rachel Fischer (v), Jennifer Stewart Norris (va) en Eunice Kang (vc) bestaande Berlijnse Athena kwartet (gevormd in 1999) is scherp gericht op het wezen van de materie en het ensemblespel sluit als een bus. Kennelijk heeft het viertal deze muziek grondig en langdurig onderzocht vooraf. Zo bereik je vol zelfvertrouwen vrijwel ideale uitvoeringen. 
Of de in alle opzichten vergelijkbare opname van het Molinari kwartet (Atma ACD 22705) uit 2015 meer te bieden heeft, ben ik niet nagegaan, tevreden als ik ben met het resultaat van het Athena kwartet dat laat horen dat elke maat van deze muziek het stempel van een grootmeester draagt. Heel onthullend.