CD Recensies

KAUFMANN: KAMERMUZIEKWERKEN

Kaufmann, W.: Strijkkwartetten nr. 7 en 11; Vioolsonate nr. 2 op. 44; Klarinetsonatine nr. 12; Septet voor piano, 3 violen, altviool en 2 celli. Rika Raum (v), Marie Bérard (v), Steven Dann (va), Thomas Wiebe (vc), Kevin Ahfat (p), Joaquin Valdepenas (kl) c.q. Jamie Kruspe (v) en Kimbert Jeong (vc) met het Arc ensemble. Chandos CHAN 20170 (77’37”). 2020
 
Hij was van Hongaars-Oostenrijkse afkomst, de in Karlsbad (Bohemen) geboren componist en muzieketnoloog Walter Kaufmann (1907 – 1984). Hij werd in Praag en Berlijn opgeleid, vluchtte voor de nazi’s via Bombay, Londen en Canada naar Bloomington in de V.S. waar hij docent muziekwetenschap werd aan de universiteit in Indiana.
Als componist schreef hij 16 opera’s, 3 balletten,6 symfonieën en heel wat andere orkestwerken, en stel concertante werken voor viool, cello en piano, enige vocale werken en op kamermuziekgebied 12 Strijkkwartetten, drie Pianotrio’s en 12 Vioolsonates. Daarnaast nog wat Pianowerken en filmmuziek bi de Hindi film ‘Jaagran’. Verder publiceerde hij een aantal boeken. Met twee daarvan over Indiase raga’s werd hij bekend.
Op deze cd horen we heel diverse kamermuziekwerken van hem die kenmerkend zijn voor zijn muzikale wortels: Slavisch getint en vol panache aan de ene kant en vervuld van melancholieke klezmer aan de andere. De verschillende uitvoerenden zijn daarvan goed doordrongen en zorgen voor dienovereenkomstig fraai gestileerde verklankingen.
Dit schijnt de enige opname met muziek van Kaufmann te zijn.