CD Recensies

KRENEK: LAMENTATIONE JEREMIAE PROPHETAE

Krenek: Lamentatio Jeremiae prophetae op. 93. RIAS Kamerkoor o.l.v. Marcus Creed. Harmonia Mundi HMG 50.1551 (73’54”). 1992 

Voorzien van een voortreffelijk verzorgd boekje met gegevens over componist, het tijdens W.O. II ontstane werk (1941) en uiteraard de volledige teksten van de drie maal negen klaagzangen van Jeremias uit de lijdensweek verscheen deze opname uit 1992 in een goedkope heruitgavenreeks en is daardoor aantrekkelijker dan de uit datzelfde opnamejaar daterende, ook prachtige versie van het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Uwe Gronostay op Globe.

De instructieve inleiding voorziet in een goede toelichting van het ‘roterende’ reeksensysteem dat een brug slaat tussen de twaalftoonsmuziek, de antieke wereld en de Middeleeuwen. Een werk voor gemengd a cappellakoor dat veel geconcentreerd luisteren en herhalen uitnodigt voordat het zijn geheimen en zijn schoonheid prijsgeeft. Lang is het haast onzingbaar geacht, maar na de lp’s van het NCRV Vocaal ensemble onder Marinus Voorberg op Bärenreiter uit eind jaren vijftig (?) en de cd van Gronostay blijkt dat ook hier best doenlijk. Dat het zo mooi lukte, verdient wel veel bewondering.