CD Recensies

KORNGOLD: DAS WUNDER DER HELIANE

Korngold: Das Wunder der Heliane. Anna Tomowa-Sintow, Hartmut Welker, John David de Haan, René Pape, Nicolai Gedda met koor en orkest van de Berlijnse omroep o.l.v. John Mauceri. Decca 475.8271 (3 cd’s, 178’). 1992

 

Een opname uit de reeks Entartete Musik. Deze opera van Korngold die nooit zo populair werd als Die tote Stadt, beleefde in 1927 zijn première in Hamburg met de componist zelf op de bok en niemand minder dan Lotte Lehmann en John Kiepura in de hoofdrollen. Tijdenlang bleef het werk in de aandacht dank zij de opname die Lehmann maakte van de aria ‘Ich ging zu ihm’. Heeft het werk het geknaag van de tand des tijds goed doorstaan? Zoals bij Die tote Stadt sprake is van een in de jaren twintig vorige eeuw blijkbaar goed aankomende mix van seks en spiritisme, overdekt met Wagneriaanse doem in een klankgemiddelde van Puccini, Strauss en Wagner epigonisme, zo gaat het hier in een destijds futuristische fabel om een mengeling van sadisme en sensualiteit. Dat zal niet van ieders gading zijn, maar de uitkomst van deze indertijd meteen populaire opname kan nieuwe fans winnen.

Anna Tomowa-Sintow zingt hier de titelrol van haar leven en ageert heel imposant, de Amerikaanse heldentenor De Haan in de belangrijke rol van Der Fremde is niet minder indrukwekkend en zelfs de oude Nicolai Gedda weert zich nog voortreffelijk. Hartmut Welker is een meer dan gedegen heerser. Een geslaagd unicaat want andere opnamen van de opera zijn na de Korngold herdenking 2007 nauwelijks te verwachten.