CD Recensies

KRENEK: CONCERTO GROSSO, SYMFONIE NR. 4

Krenek: Symfonie nr. 4 op. 113; Concerto grosso op. 25/2. NDR Omroeporkest Hannover o.l.v. Alun Francis. CPO 777.210-2 (57’24”). 2006

 

Qua leeftijd paste Ernst Krenek (1900-1991) tussen de componisten van de Nieuwe Weense School en de post-seriële avant-gardisten. Na het succes van zijn jazzopera Jonny spielt auf uit de jaren twintig vorige eeuw raakte de door Alfred Einstein ‘blitzgescheit’ genoemde componist enigszins in de vergetelheid.

Over zichzelf zei de componist: “Ik ben van geest niet oud genoeg om genoegen te nemen met een conformistische, pseudo-traditionele componeertrant”. Anderzijds heeft hij op zoek naar intellectuele waarheden nooit in dogma’s geloofd: “De regel treedt op in het kostuum van de waarheid en met de dwang om te worden geloofd”.

Vandaar dat de componist voor het dilemma tussen regel en werkelijkheid een synthese heeft gevonden. Zijn werken worden maar weinig meer uitgevoerd, vandaar dat iedere opname die ons vertrouwder kan maken met zijn werk welkom is.

Deze opname van de NDR verenigt een vroeg werk als het Concerto grosso uit 1924 met braaf een viool, altviool en cello als concertino met een laat werk als de Vierde symfonie uit 1947. Beide illustreren mooi bovenstaande uitspraken. Het gaat om mooie, hecht doortimmerde composities die erg de moeite waard zijn, zeker in deze vrijwel exemplarische uitvoeringen. Nadere kennismaking dus volledig waard.