CD Recensies

KOECHLIN: HEURES PERSANES, LES, HOLLIGER

Koechlin: Les heures persanes nr. 1-16 op. 65. Omroeporkest Stuttgart o.l.v. Heinz Holliger. Hänssler CD 93.125 (57’59”). 2004

 

Koechlins geweldige capaciteiten als orkestrator  blijken uit deze zestien exotische stemmingsbeelden die in deze vorm natuurlijk kleuriger tot hun recht komen dan in de oorspronkelijke pianoversie uit 1913.

Het gaat om een klankillustratie van de reis die Pierre Loti in 1900 naar Perzië had gemaakt: “Hij die met me mee wil komen om in het bloeiseizoen van de rozen naar Isfahan te gaan, moet langzaam naast me reizen zodat de reis haast stapsgewijs kan worden afgelegd, net als in de Middeleeuwen”.

Ook de muziek beweegt zich dienovereenkomstig langzaam maar is heel erg sfeervol en in exotische kleuren. Meteen al titels als ‘Collines au coucher du soleil’ en ‘A l’ombre prés de la fontaine marine’ roepen in de fantasie van de luisteraar al een bijzonder betoverend beeld op.

In de handen van Heinz Holliger en de zijnen wordt die mooie fantasie in prachtige klanken omgezet die ook nog eens heel mooi zijn vastgelegd. Trouwens ook Leif Segerstam zorgde op Marco Polo 8.223504 voor een heel fraaie registratie.