CD Recensies

KOECHLIN: HEURES PERSANES, LES, STOTT

Koechlin: Les heures persanes nr. 1-16 op. 65: Kathryn Stott. Chandos CHAN 9974 (67’30”). 2002 

 

Stott is een der weinigen die de oorspronkelijke pianoversie van Les heures persanes (De Perzische uren) tot nu toe op cd bracht. Ze laat ons hiermee een reis van twee maanden in zestien etappes door Perzië van de Franse schrijver Pierre Loti  die deze reis in een dagboek noteerde meebeleven.

De luisteraar kan zo die reis volgen, maar dan thuis en gefilterd door de eigen reacties van de componist op die dagboeknotities.

Het zestiental vignetten dat zo muzikaal wordt getoond heeft achtereenvolgens tot een hele reeks best verleidelijke, eigenlijk steeds wel exotische beelden geleid die alle rustig en bezonnen van aard zijn.

Dat maakt dat de luisteraar in alle rust kan verwijlen in pittoreske omgevingen die in de ondertitels zijn aangeduid. Het slotdeel spreekt bijvoorbeeld duidelijk voor zichzelf: ‘Derviches dans la nuit. Assez animé, nocturne mystérieuse – variante – clair de lune sur la place déserte’ waarmee de reis even geheimzinnig eindigt als deze begon met ‘Sieste avant le départ’ om de legendarische bloeiende rozen te gaan bekijken.

Kathryn Stott tekent het in de mooist mogelijke pianokleuren sfeervol na.