CD Recensies

KOECHLIN: ALBUM DE FLUTE; SONATES VOOR FLUIT EN 2 FLUITEN

Koechlin: L’album de flute I op.139 nr. 1-9, deel 2 op. 139 nr. 1-4 en op. 157 bis nr. 1-14; Sonate voor 2 fluiten op. 75; Fluitsonate op. 52; Morceau de lecture op. 218. Fenwick Smith en Leone Buyse (fl), Jayne West (s) en Martin Amlin (p). Hyperion CDH  55107 (65’54”). 1989

 

Of de componist een voorliefde had voor de fluit? In ieder geval schreef hij heel verfijnde, bijzondere muziek voor het instrument. De veertien stukjes uit het Eerste Album voor Liliane tonen zijn grote gaven als miniaturist. Slechts vier daarvan duren langer dan een minuut (bijna Weberniaans), maar zijn volmaakt gevormd. Het langste deel, een ‘Marche funèbre’ mag dan wat smartelijk klinken, maar hoeft niet te serieus te worden genomen. Twee deeltjes zijn van tekst voorzien. Het eerste zegt ‘Bewaar dat uiterlijk van een schoolmeisje’, het tweede ‘Tout va bien’ suggereert dat alles in orde komt omdat liefdesverdriet nooit te lang duurt.

De rest is voor pianosolo met een lichtelijk Satie-achtige inslag. Het kostelijke ‘Skating – smiling’ en ‘En route vers le bonheur’ zijn dan weer voor stem en piano, maar dan alleen vocaliserend.

Twee van de vier stukken uit de magische tweede serie, ‘Swimming pool’ en ‘Le jeux du clown’ zijn Debussy waardig in hun simpele impressionisme terwijl ‘Le voyage chiméque’ nu juist weer typisch Koechlin is.

De Fluitsonate begint heel rustig, gaat verder met een overpeinzende ‘Sicilienne’ en eindigt heel geanimeerd. De Sonate voor 2 fluiten begint heel triest, maar na een kort, levendig Scherzando volgt een puntig Allegro dat tot besluit weer terugkeert tot de beginstemming.

De uitvoering is in handen van geweldige instrumentalisten uit Boston, die de elegantie daarvan begrijpen en al deze stukken met het juiste soort leven vullen. Zo bezien is dit een Koechlin uitgave die niemand mag missen.