CD Recensies

KODÁLY: CONCERT VOOR ORKEST; THEATEROUVERTURE; DANSEN UIT MAROSSZÉK

Kodály: Concert voor orkest; Theaterouverture; Dansen uit Marosszék; Symfonie. BBC Filharmonisch orkest o.l.v. Yan Pascal Tortelier. Chandos CHAN 9811 (71’16”). 1999

 

Kodály’s Concert voor orkest is geschreven voor het Chicago symfonie orkest dat dit werk in 1941 voor het eerst uitvoerde, twee jaar voordat het de première gaf van Bartóks veel bekendere Concert voor orkest.

In tegenstelling tot Bartóks vijfdelige virtuoze werk, is dat van Kodály eendelig met een duur van twintig minuten waarin alles wat naar ‘valse brille’ zweemt is vermeden. Melancholie en onzekerheid zijn troef.

Ook in tegenstelling tot Bartóks grootse partituur is het zwaar contrapuntische werk van Kodály voor ‘normaal’ orkest getoonzet; de enige toevoeging aan de standaardbezetting bestaat uit een triangel.

Een mooi spanningsveld wordt opgebouwd tussen modernisme en eerder folkloristische ritmisch en melodische motieven. Zo krijgt het werk een flinke dosis emotionele intensiteit mee.

Tortelier toont zich een heel goede pleitbezorger van Kodály en hij laat de drie werken heel welsprekend spelen. Er is een alternatief van Dorati (Decca 443.006-2 met een uitvoeriger Kodályprogramma verdeeld over 2 cd’s).