CD Recensies

KETÈLBEY: IN A PERSIAN MARKET E.A.

Ketèlbey: In a Persian market; In a monastery garden; Ouverture Chal romano; In the mystic land of Egypt; The clock and the Dresden figures; Bells across the meadows; In a Chinese temple garden; In the moonlight; Sanctuary of the heart. Jean Temperley (ms), Leslie Pearson (p), Vernon Midgley (t), Ambrosian singers en het Philharmonia orkest o.l.v. John Lanchbery. EMI 253.840-2 (53’14”). 1977

 

De populair klassieke muziek van de Engelsman Albert Ketèlbey(1875-1959) is intussen wat in vergetelheid geraakt, maar is sfeervol en karakteristiek genoeg om nog eens naar voren te halen.

Hier zijn z’n bekendste stukken bijeengebracht en aangevuld met wat minder bekende. Lanchbery dirigeert dit programma met warmte en een natuurlijk gevoel voor de vaak nogal flamboyante stijl zonder in vulgariteit te vervallen. De vogeltjes kwetteren vrolijk in de kloostertuin en de monniken klinken mooi uit de verte. De melodische contouren in het middengedeelte van Bells across the meadows zijn goed getekend en waar nodig is de inbreng van de solisten goed passend. The clock and the Dresden figures is een en al charme. Chal romano ademt de gewenste buitenlucht sfeer.