CD Recensies

KROMMER: BLAASOCTETTEN

Krommer: Blaasoctetten in F op. 57, in Es op. 71, in C op. 76 en in Bes op. 78. Sabine Meyer blaasensemble. EMI 754.383-2 (68’58”). 1990

Hij werd in Tsjecho-Slowakije geboren als František Kramář, maar veranderde zijn naam in Kramer toen hij in Wenen ging wonen. Hoewel hij tijdgenoot van Mozart was, overleefde hij Beethoven en Schubert en behoorde hij tot de belangrijkste figuren uit het Weense muziekleven in die periode. Hem met Haydn te vergelijken (zoals een tijdgenoot in 1813 deed) gaat te ver, maar te oordelen aan wat we weten van zijn enorme muziekproductie was hij een heel begaafd, zij het niet een geniaal musicus. Hier is slechts een geringe keus uit zijn vele werken gemaakt.

De hier opgenomen muziek werd onder verschillende titels, zoals Partita of Harmonie Musik gepubliceerd en suggereert dat het om suites voor blazers gaat. Hoewel de exacte instrumentatie vaag bleef, is de bezetting met twee klarinetten, twee hobo’s, twee hoorns, twee fagotten en een contrabas heel plausibel.

Dit is het soort muziek dat we zelden of nooit in de concertzaal te horen krijgen, dus mogen we dankbaar zijn dat het op cd voorhanden is, zeker in zo’n mooie, vooral ook virtuoze uitvoering. Verwacht geen grote gevoelsmatige diepten, maar er is animo, humor en charme als compensatie. Die kwaliteiten komen het beste uit in het derde en vierde werk uit deze verzameling. Het fraaie ensemble speelt feilloos stijlvol en de opname doet daar alle recht aan.