CD Recensies

KORNGOLD, STUMME SERENADE, DIE

Korngold: Die stumme Serenade op. 36. Sarah Wegener, Rirger Radde, Frank Buchwald met de Young Opera Company Freiburg en Holst Sinfonietta o.l.v. Klaus Simon. CPO 777.485-2 (2 cd’s, 1u. 58’10”). 2009

 

Van 1946 tot 1950 werkte Korngold aan deze ‘Komedie met muziek in 2 aktes’ op libretto van Victor Clement naar Raoul Auernheimer. Het werd zijn laatste ‘opera’. De teksten zijn van Bert Reisfeld en Korngold zelf. Het werk heeft eerder een operette- of revue- dan een opera- of muziekkomedie karakter. Aan het werk komen acht zangers en acteurs te pas. De begeleiding is klein gehouden met 2 piano’s (plus celesta), 2 violen, cello, fluit, klarinet (tenor saxofoon), pauken, klokkenspel xylofoon, vibrafoon, triangel, kleine trom, tamboerijn, grote trom, bekkens en gong. Plus een trompet vanuit de coulissen.

In de handeling die met Weense trekken in Italië speelt, is een grote rol weggelegd voor het noodlot. De actrice Silvia wordt in de jaren 1820 in Napels gestoord door Andrea, een onbekende kleermaker die beweert dat hij haar een ‘stille serenade’ heeft gebracht. Tot slot blijkt dat hij een ter dood veroordeelde premier is. Verder zijn daar een idiote politiecommandant Caretto, een tweede stel gelieven Sam en Louise en kostelijke meezing melodieën. Denk aan de foxtrot ‘Louise’.

In deze opname horen we jonge zangers van niet steeds even groot kaliber; Sarah Wegener is echter een uitstekende, want vrijpostige Silvia Lombardi. Birger Radde kan er mee door als Andrea. Wel weer alle waardering voor de sprankelende begeleiding.