CD Recensies

KORNGOLD: SINFONIETTA; SURSUM CORDA

Korngold: Sinfonietta op. 5; Sursum corda op. 13. BBC filharmonisch orkest o.l.v. Matthias Bamert. Chandos CHAN 9317, 10432X (62’42”). 1994

 

Korngolds Sinfonietta uit 1912 is feitelijk een vrij fors uitgevallen, ongeveer drie kwartier durende vierdelige symfonie die is gefundeerd op wat de componist het Motif of the cheerful heart noemde, gevolgd door een reeks variaties die samen meteen de jeugdige expertise van de componist zowel  in het goed organiseren van muzikaal materiaal, als in de behandeling van het orkest aantoont. Een hele prestatie voor een 14-jarige.

Bij de introductie van de merkwaardig genoeg ook vierdelige Symfonische ouverture Sursum corda in 1920 werd dat virtuoze showwerk van twintig minuten slecht ontvangen, maar het hoofdthema diende later als herkenningsmelodie voor de wel goed ontvangen filmmuziek van Robin Hood uit 1938. Enige relatie met Respighi’s Pijnbomen van Rome valt door de kleurige stemmingswisselingen niet te ontkennen.

Beide werken krijgen een zeer geslaagde vertolking en de Chandos opname klinkt superieur in termen van definitie en klankpracht.