CD Recensies

KUHNAU: MAGNIFICAT E.A.

Kuhnau: Magnificat in C; Zelenka: Magnificat in C XWV. 107 en in D ZWV. 108; Bach, J.S.: Magnificat in D BWV. 243. Miah Persson (s), Yukari Nonoshita (s), Akira Tachikawa (a), Gerd Türk (t), Chiyuki Urano (bs) met het Bach Collegium Japan o.l.v. Massaki Suzuki. BIS CD 1011 (71’17”). 1998

 

Belangrijk is deze cd vooral door de combinatie van drie Magnificats, waaronder het zeer bekende van Bach, dat vooral door Herreweghe (Harmonia Mundi HMC 90.1781-2) zo voortreffelijk werd gedaan. Maar betrekkelijk nieuw op cd is Kuhnau, met slechts Koopman (Euro Arts dvd 2053419) en Zelenka vermoedelijk voor het eerst.

Johann Kuhnau stierf het jaar voordat Bachs Magnificat voor het eerst (nog in de oervorm in Es) tot leven werd gewekt. Kuhnau’s werk behoort tot zijn meest ambitieuze, is geschreven voor een groot ensemble en was vermoedelijk bestemd voor een Kerstdienst in Leipzig. Het is een aantrekkelijk, levendig werk met meteen felle trompetten. Er moet veel gebeuren eer de verrassende vertolking van Suzuki met zijn vertrouwde, gedegen, voornamelijk Japanse krachten zal worden overtroffen. Zangers en orkest weren zich prachtig. De dvd van Koopman heeft het voordeel van het toevoegde beeld van de fraaie Thomaskirche, maar is verder zeker niet beter.

Het kortere, frisse driedelige Magnificat van Zelenka uit Dresden is veel individueler, concertachtiger voor een sopraansoliste en krijgt ook een scrupuleuze verklanking.