CD Recensies

KIENZL: EVANGELIMANN, DER

Kienzl: Der Evengelimann op. 45. Kurt Moll. Helen Donath, Ortrun Wenkel, Roland Hermann, Siegfried Jerusalem met het Tölzer jongenskoor, het koor en orkest van de Beierse omroep o.l.v. Lothar Zagrosek. EMI 769.734-2 (2 cd’s, 2u. 28’29”). 1980

 

De aria’s ‘O schöne Jugendtage’ en ‘Selig sind die Verfolgung leiden’ zijn de enige fragmenten uit de opera Der Evangelimann uit 1894 van de Oostenrijkse componist Wilhelm Kienzl (1857-1941). Gelukkig bestaat er één volledige opname van het werk dat beest eens een keer het aanhoren waard is. Het libretto is van de componist zelf naar Aus den Berichten eines Polizeikommissärs van Leopold Meissner.

De geschiedenis speelt zich begin negentiende eeuw in een Benedictijnenklooster te St. Othmar af waar de klerk Mathias wordt ontslagen omdat hij meer dan verliefd is op de dochter Martha van zijn baas. 

Mathias’ jaloerse broer die ook verliefd is op Martha, maar wordt door haar afgewezen. Uit wraak steekt hij dan het klooster in brand. Matthias wordt echter als dader aangewezen en zit twintig jaar in de gevangenis en reist vervolgens als predikant door het land.

Johannes is als oneerlijke zakenman in Wenen rijk geworden, maar tenslotte ook erg ziek. Dertig jaar na de misdaad ontmoeten beide broers elkaar, Matthias vergeeft Johannes die nu wat vrediger kan overlijden

Het gegeven heeft een nogal sentimenteel karakter maar in een goede uitvoering als deze met Siefried Jerusalem als Matthias, Helen Donath als Martha en Roland Hermann als Johannes vergeet men dat snel.