CD Recensies

KERN: SHOW BOAT

Kern: Show boat. Frederica von Stade, Jerry Hadley, Teresa Stratas, Bruce Hubbard e.a. met het Ambrosian koor en het London Sinfoniette o.l.v. John McGlinn. EMI 749.108-2,  361.543-2 (3 cd’s, 3u. 41’31”). 1987 

 

Op Broadway ging ze in 1927 toen deze musical daar groot succes had door voor een grote ster, hier is Lillian Gish niet meer die grand old lady, maar is ze beperkt aan bod in de spreekrol van een oude vrouw.

Verder dragen Frederica von Stade als Magnolia Hawkes, de naïeve, romantische dochter van de Mississippi rivierbootkapitein, Jerry Hadley als haar gokkende echtgenoot Gaylord Ravenal, Teresea Stratas’ als de mulat vriendin van Magnolia en Bruce Hubbart als de zwarte stuwadoor die het beroemde ‘Ol’ man river’ bijdraagt deze echt complete uitvoering.

De zangers zijn goed vertrouwd met het in dit genre vereiste slangen John McGlinn zorgt (in de originele orkestbezetting) voor een stimulerende ondersteuning. In een appendix zijn de vruchten van extra gouddelversonderzoek te vinden.

Dit ‘musical play’ van Kern en Hammerstein vormde destijds een klassiek voorbeeld van de Europese verschijningsvorm van dit specifiek Amerikaanse theaterstuk dat hier voor een aangename paar uurtjes van geharnaste operaliefhebbers kan zorgen.