CD Recensies

KODÁLY: HÁRY JÁNOS; BARTÓK: HERTOG BLAUWBAARDS BURCHT

Kodály: Háry János op. 15. Peter Ustinov (spr), György Melis (b), Erszébet Komllóssy (a), Margit László (s), Olga Szönyi (mz) me het Wandsworth school jongenskoor, het Edinburgh festival koor en het Londens symfonie orkest o.l.v. István Kertész; Bartók: Hertog Blauwbaards burcht. Walter Berry (b) en Christa Ludwig met het Londens symfonie orkest o.l.v. István Kertész. Decca 480.6814 (2 cd’s, 2u. 38’55”). 1963/1968

 

Kodály: Háry János op. 15. Sandor Solyom-Nagy (b), Klara Takács (ms), Maria Sudlik (s), Balazs Pöka (b), Katalin Mészöly (ms), József Gregor (bs) en Sándor Palacsó met het Ensemble van de Hongaarse Staatsopera o.l.v. János Ferencsik. Hungaroton HCD 12837-2 (2 cd’s, 1u. 25’21”). 1981

 

Dat van Kodály’s Singspiel János Háry (om de gangbare Hongaarse schrijfwijze van eigennamen te volgen) dat in 1926 in Boedapest in première ging alleen de kleurige en beeldende orkestsuite de nodige populariteit kreeg, is niet zo verwonderlijk: wie kan buiten Hongarije een touw vastknopen aan de taal daar?

Het scenario is gebaseerd op een komisch verhaal van János Garay over de denkbeeldige avonturen van de snoever János Håry, een oorlogsveteraan die aan het begin van de achttiende eeuw in het keizerlijke Oostenrijkse leger diende. Háry schept op over de heldendaden die hij had verricht toen hij nog jong was, zoals  de redding van de keizersdochter, zijn promotie tot generaal en de manier waarop hij in zijn eentje Napoleon verslaat nadat hij eerst diens vrouw heeft verleid.

“Hij liegt niet, maar hij vertelt sprookjes’, zei de componist vergoelijkend over Háry die hij in de opera prachtig in al deze situaties uitbeeldt.

Beide genoemde opnamen geven een uitstekende weergave van het volledige Singspiel. Misschien is de Hongaarse uitgave een graadje authentieker, maar ook iets minder goed afgewerkt. De Decca uitgave klinkt wat fraaier en heeft ook over de hele linie een hoog niveau. Decca heeft bovendien het voordeel dat de beschikbare tijdsduur beter is benut door toevoeging van nog steeds één der mooiste uitvoeringen van Bartóks Hertog Blauwbaard.