Kurpiński: Symfonie De slag van Mozhaysk; Beethoven: Symfonie nr. 3 in Es op. 55 Eroica. Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen. Narodowy Instytut Fryderyka Chopina NIFCCD 039 (67’33”). 2011/05.
In zijn laatste levensjaren onderhielden Frans Brüggen en zijn orkest nauwe banden met het Poolse Chopin instituut. Dat leidde zoals nu blijkt niet alleen tot wat mooie zo authentiek mogelijk klinkende opnamen van Chopins werken voor piano en orkest, twee cd’s plus een dvd. Maar ook tot een eerbetoon aan Karol Kazimierz Kurpiński (1785-1857).
Jammer dat Beethoven als grote aanvulling is gekozen want na Brüggens eerste opname van de Eroica uit 1987 (Philips 422.052-2) kwam het werk als deel van de complete tweede cyclus in 2011 opnieuw aan bod (Glossa GCDSA 921116, 5 cd’s) en het is deze laatste versie die we hier terugvinden.
Daarom richt de aandacht zich hier vooral op Kurpiński. Zijn Slag om Mozhaysk, later omgedoopt tot Grote symfonie die een veldslag beschrijft, behoort tot het genre programmatische symfonische oorlogsmuziek dat vooral bekend is door Beethovens Wellington’s Sieg en Tchaikovsky’s Ouverture 1812.
De Pool wilde met zijn compositie de overwinning van Napoleon bij Borodino luister bijzetten. Kanonschoten komen hier niet voor. Wel zijn er vrij sfeervolle schilderingen van Nacht, het Aanbreken van de dag die meer van een pastorale symfonie dan van oorlogsmuziek weg hebben met hun imitaties van vogelgeluiden en hanengekraai. Voor en na de feitelijke strijd is er een stoere mars voor de parade van Napoleons troepen. Veel heeft het verder niet om het lijf.
Maar het orkest maakt er in een enthousiaste vertolking van wat er maximaal van te maken is.
Het belang van deze uitgave schuilt dus vrijwel alleen in dit onbekende werk.