CD Recensies

LASSUS: MOTETTEN

Lassus: Motetten. ‘Quam pulchra es’; ‘Veni in hortum meum’; ‘Surge propera amica mea’; Missa Surge propera amica mea; ‘Tota pulchra es’; ‘Osculetur me’; ‘Vulnerasti cor meum’; ‘Veni dilecte m’; Magnificat quarto tono a 8. Cardinalls Musick o.l.v. Andrew Carwood. Gaudeamus CD GAU 310 (63’36”). 2002

 

Soms kan een groot talent het leven van iemand moeilijk maken. Zo werd de van origine Vlaamse componist Orlande de Lassus volgens de legende drie maal ontvoerd vanwege zijn opvallende sopraanstem. Zijn loopbaan als beroepsmusicus begon al op twaalfjarige leeftijd en hij zijn geboorteplaats Bergen (Mons) verliet om onder Ferrante Ganzaga, hertog van Mantua en vicekoning van Sicilië te werken. Samen bezochten ze verschillende steden, waaronder dus behalve Mantua ook Parijs, Palermo en Milaan.

Nadat zijn stem was gebroken, werkte Lassus enige tijd in Milaan. Daarna ging hij naar het hof van Cosimo de Medici in Rome en in 1553 werd hij benoemd tot maestro di cappella van de Sint Jan van Lateranen. In 155 en 1556 verbleef hij in Antwerpen waar hij de uitgave verzorgde van twee bundels met madrigalen en motetten. Het jaar daarop trad Lassus in dienst van Albrecht V van Beieren en verwierf hij vrij snel internationale roem.

Lassus liet niet minder dan vijfhonderddertig motetten na; bij elkaar vormen deze het hoogtepunt van de Renaissance polyfonie. Voor deze werken koos hij teksten met mogelijkheden voor een uitgesproken dramatische expressie en een levendige, ook erg expressieve compositiestijl.

De onderhavige uitgave vormt een mooie inleiding op Lassus’ werk. Het mooist zijn hier de Missa Surge propera en het motet ‘Surge propera amica mea’ waarop deze mis is gebaseerd. De overige motetten dateren uit verschillende perioden van Lassus’ leven, wat voor grotere verscheidenheid zorgt.

De vertolkingen door het in Renaissancemuziek gespecialiseerde Britse vocaal ensemble The Cardinalls Musick benadrukt de gevoeligheid en de fijnzinnigheid van dit repertoire en voert de luisteraar met de klank van soepele, sensuele klank veilig naar Lassus’ wereld.