CD Recensies

LECLAIR: SONATES VOOR 2 VIOLEN OP. 12 NR. 1-6

Leclair: Sonates voor 2 violen op. 12 nr. 1-6. Mónica Waisman en Florian Deuter. Accent ACC 24298 (79’48”). 2014

 

Het leven van  Leclair die een loopbaan doorliep danser, balletmeester tot beroemd violist en componist als ordinaire de la musique du roi aan het hof van Lodewijk XV en die als bijnaam had ‘de Franse Corelli’ eindigde tragisch toen hij in 1764 thuis werd vermoord.

Bekend werd hij vooral met zijn twee reeksen van 6 vioolconcerten op. 7 en op. 10, zijn zes triosonates op. 13, zijn drie banden met elk twaalf vioolsonates op. 2, 5 en 9. Dat hij ook twee reeksen van zes sonates voor twee violen zonder basso continuo en de opera Scylla et Glaucus schreef, is minder bekend. Tot op heden bestonden van die sonates al twee onbekende  volledige opnamen van Greg Ewer en Adam LaMotte (Sono Luminus DSL 92176) en van Dimitar Penkov en Johannes Flieder op 2 altviolen(Gega GEG 212); ook de opera is beschikbaar van John Eliot Gardiner (Erato 2292-45277-2, 3 cd’s).

Met die sonates à deux violons introduceerde Leclair een nieuw genre waarin hij de Italiaanse voorliefde voor virtuoze gebaren combineerde met de Franse elegantie van de locale dansvormen. De rollen van melodie en begeleiding wisselen telkens tussen het tweetal uitvoerenden. Een goede vertolking van dit moois vergt van de violisten  een volmaakte technische beheersing van hun instrument op het punt van snelle staccati uiterst virtuoze moto perpetuo delen en bariolage begeleidingen. 

Mónica Waisman en Florian Deuter, deel uitmakend van het Ensemble Harmonie universelle, zijn als barokspecialisten niet voor een kleintje vervaard. Ze spelen in dit geval op Nederlandse instrumenten van Mathieu Besseling.

Hopelijk wijden ze zich ook aan de zes sonates op. 3 die in hun ogen weliswaar ‘veel simpeler’ zijn.