CD Recensies

LALANDE: SYMPHONIES POUR LES SOUPERS DU ROY E.A.

Lalande: Caprice nr. 1 Caprice de Villers-Cotterets; Symphonies pour les soupers du roy suites nr. 1, 3 en 5; Fantaisie ou caprice que le roy demoindat in G; Caprice nr. 3.

Elbipolis barokorkest Hamburg o.l.v. Jürgen Groß. Challenge CC 72664 (62’). 2014

 

Van huis uit was Michel-Richard de Lalande (1657-1726) koorknaap en organist. Bekend werd hij vooral met zijn tweeënveertig motetten maar nadat hij in 1683 surintendant aan het Franse hof wordt, gaan ook zijn instrumentale werken een grotere rol spelen.

Zijn Symphonies pour les soupers du roy ontstonden in 1703 en bestaan in eerste aanleg uit tien suites met in totaal zo’n honderdzestig deeltjes; later werd dat repertoire aangevuld tot ongeveer driehonderd stuks in de korte vorm  van dansen of karakterstukken. Wat merkwaardig is dat versieringen ontbreken en dat her en der contrepartis voor fagot in plaats van bas viola da gamba zijn aangebracht. Wel zijn er aardige solobijdragen van violist Jürgen Groß, fagottiste Katrin Lazar, theorbespeelster Ophira Zakai en slagwerker Michael Metzler. Leuk ook een musette (Franse doedelzak) te horen.

In 1703 geschreven voor de formele, speciale maaltijden die Lodewijk XIV en later de jonge Lodewijk XV hadden met bijzondere, uitgenodigde gasten. Bij dergelijke gelegenheden speelde muziek een belangrijke rol. Of er tijdens die maaltijden ook werd gedanst?

Groß en zijn Hamburgse ensemble spelen gelukkig deze werken in hun oorspronkelijke vijfstemmig bezetting die knap werd gereconstrueerd.

Het in barokmuziek gespecialiseerde Elbipolis barokorkest werd in 1999 geformeerd. Alle waardering voor het klinkend resultaat dat geen cd alternatieven heeft.