CD Recensies

LISZT: PIANOSONATE, GHRAICHY

Liszt: Pianosonate in S. 178; ‘Allegretto uit Beethoven: Symfonie nr. 7 in A op. 92; Schumann: Kreisleriana op. 16. Simon Ghraichy. Challenge CC 72698 (74’16”). 2015

 

Onder het motto ‘De innerlijke band tussen poëzie en muziek’ biedt de Libanees-Mexicaanse pianist Simon Chraichy een in dit kader markante combinatie van de sonate van Liszt met Schumanns Kreisleriana.

Kenmerkend voor de onderhavige uitvoering van de unieke sonate van Liszt is de afwezigheid van al het bombastische. Ghraichy vermijdt zoveel mogelijk de koortsige energie die we in sommige andere vertolkingen horen. Hij kneedt de partituur tot een opvallend soelele, dramatische en bijna tastbare eenheid. Het zijn vooral de kale passages in het middengedeelte en het coda die deze opname bijzonder maken.

Met Schumanns Kreisleriana en de rusteloze romantische persoonlijkheid van Johannes Kreisler uit E.T.A. Hoffmanns novelle belanden we via Schumann in een wereld met zowel demonen als ‘hemelse luminescentie’, categorieën die ook Schumann zelf niet vreemd waren, belanden we in een heel andere pianistische wereld.

Ghraichy’s verklanking bezit de gewenste briljante fantasie en een spanning met hoog voltage, steeds mooi getemperd door intellectuele strengheid. Aan verbeeldingskracht komt hij weinig tekort. Positieve indrukken te over en wie deze combinatie werken aanstaat, hoeft niet te aarzelen om van deze opname te kunnen genieten.