CD Recensies

LANGER: LANDSCHAP MET DRIE MENSEN; KATTENLIEDEREN E.A.

Langer: Landschap met drie mensen; Sneeuw; De stormwolk; Kattenliederen nr. 1 en 2; Ariadne. Blijf o lieveling. Anna Dennis (s), Robert Howarth (kl), William Towers (ct), Nicholas Daniel (h), Roman Mints (v), Meghan Cassidy (va) en Krictina Blaumane (vc), Katya Apekischeva (p). Harmonia Mundi HMU 90.7669 (59’57”). 2014 

 

Dat een toevallige cd ontmoeting met de in 1974 in Rusland geboren, thans in Engeland residerende componiste Elena Langer een puur genoegen bleek, is best verrassend want in ieder geval in muzikaal opzicht is ze een boeiend iemand. Dat blijkt uit dit programma met recente vocale kamermuziekwerken waarvan vooral opvalt hoe ze passend bij de tekst steeds de instrumentatie invult en daarbij in twee gevallen zelfs het klavecimbel inschakelt.

Landschap met drie mensen is achtdelige cyclus uit 2013 op tekst van de dichter Lee Harwood voor sopraan, countertenor, hobo, viool, cello en klavecimbel. Sneeuw is uit 2009 en voor viool en piano, Tucha ofwel Stormwolk uit 2009 is voor viool en piano, de beide Kattenliederen (zonder het gemiauw van Rossini) uit 2006 zijn voor sopraan, cello en piano, het vroegste stuk, Ariadne uit 2002 is voor sopraan, hobo en strijktrio en Stay o sweet (2013) in de beste traditie van Tchaikovsky en Rachmaninov is voor sopraan, strijktrio en klavecimbel.

Langer toont een goed tekstgevoel en weet dat over de brengen op de wisselende begeleidende instrumenten die voor caleidoscopische kleurwerkingen zorgen. Speels en fijnzinnig, halverwege de expressieve avant garde van een Berio en vlotte volksmuziek spreekt dit idioom makkelijk aan. Het materiaal ziit goed in elkaar, is elegant, verleidelijk en wordt keurig voorgedragen door een stel capabele, goed op elkaar ingestelde musici.

Wie doorzoekt naar op cd vastgelegd ander werk van Langer, komt terecht bij Transformations,  een rapsodisch stuk voor viool en piano uit 1996 dat de Moskouse mede student Roman Mints, die ook aan het nieuwe recital meewerkt en Evgenia Chudinovich opnamen (Black Box BBM 1025) en bij het pianowerk Reflection uit 1999 door Génia  (Black Box BBM 1039).