CD Recensies

LUTOSLAWSKI: PIANOSOLOWERKEN (COMPLEET)

Lutoslawski: Pianostukken nr. 1-5 ‘Bukoliki’; Études nr. 1 en 2; Volksmelodieën nr. 1-12 ‘Melodie ludowe’; Pianostukken nr. 1-3 ‘Voor jonge mensen’, ‘Invention’, ‘Zaslyszana melodyjka’, Pianosonate. Corinna Simon. AVI 8553341 (62’39”). 2013

 

Solo pianowerken maken nauwelijks een groot en belangrijk aandeel uit van het oeuvre van Witold Lutoslawski, hoewel hij in de études uit 1941 wel blijkt te beschikken over een heel eigen stem en de Bukoliki uit het belendende Stalintijdperk 1952 op charmante wijze van de nood een deugd maken door hun gebrek aan formalisme. In de Volksmelodieën uit 1945 kon hij zich ongeremder uiten. Ook het miniatuur Zaslyszana melodyjka uit 1957 is kostelijk.

De aandacht moet zich vooral richten op de pianosonate uit 1934, het eerste bewaarde grote werk van de componist; het bleef lang ongepubliceerd en verscheen pas na zijn dood in 1994 in druk. Mogelijk had Lutoslawski twijfels over de authenticiteitswaarde van een werk dat nog duidelijk was beïnvloed door Ravel en in iets mindere mate door Debussy en Fauré. 

Maar de beheersing van het momentum in het allegro, de blijken van understatement van de welsprekendheid in het andante getuigen van een enorme vormbeheersing en ook al klinkt in de finale als een nogal zelfbewuste poging tot een apotheose door, de ontspanning die het coda brengt is goed bedacht.

De Duitse pianiste Corinna Simon levert dit nuttige programma van de complete solowerken met groot inzicht en mooie blijken van gevoeligheid af. Ze toont zich een uitstekende pleitbezorgster voor de componist en vult een leemte in de discografie nadat een beperkter uitgave van Ann Martin-Davis (ASV CDDCA 1046) uit zicht raakte.