CD Recensies

LOBO: DE LAMENTATIONE JEREMIAE PROPHETAE E.A.

Lobo: De lamentatione Jeremiae prophetae; Regina caeli, laetare; O quam suavis est, Domine; Missa Maria Magdalene; Guerrero: Maria Magdalena et altera Maria. Westminster kathedraal koor o.l.v. Martin Baker. Hyperion CDA 68106 (75’21”). 2015

 

In de Spaanse Renaissance muziekwereld speelde Alonso Lobo (1555-1617) een belangrijke rol met zijn individuele werken, waarmee hij zich losmaakte van zijn mentor Francisco Guerrero (1528-1599) en op wat grotere afstand van Victoria. Van zijn bekendste werk, het begrafenismotet ‘Versa est in luctum’ bestaan vele uitgaven.

In motetten als ‘Audivi vocem de coelo’ (Ik hoorde een stem uit de hemel) en ‘Pater peccavi (Vader, ik heb gezondigd) door Ars nova (Naxos 8.553310) en ‘Ave Maria’, ‘Credo quod redemtor’, ‘Versa est in luctum’ en ‘Vivo ego, dicit Dominus’ door de Tallis Scholars  (Gimmell CDGIM 205, 2 cd’s) kwam dat beter naar voren dan in deze opname van het wat massieve koor van de Westminster kathedraal.

In deze nieuwe opname kiest Martin Baker vrij vlotte tempi en heerst een sfeer van betrokkenheid, maar het specifiek Iberische karakter van de muziek komt wat tekort. Ook ontbreekt het niet aan wat ruwere momenten. Mogelijk speelt de vrij zware bezetting daarbij ook een rol.

Maar het programma is wel heel aansprekend, juist omdat het is samengesteld rond weer zo’n apart werk als de Klaagzangen van Jeremias, een meesterwerk uit de Renaissance polyfonie en een gegeven dat smeekt om vergelijkingen met andere componisten. Ook de Missa Maria Magdalene is zeer welkom. Dat nog ruimte was voor een werk van Guerrero is een andere verdienste van deze cd.