CD Recensies

LOBO: MISSA MARIA MAGDALENE; LAMENTATIONES E.A.

Lobo: Missa Maria Magdalene; Lamentationes Jeremiae prophetae; Regina caeli; O quam suavis est, Domine; Guerrero: Motet Maria Magdalene. Westminster kathedraal koor o.l.v. Martin Baker. Hyperion CDA 68105 (68’37”). 2015

 

De meesterlijke polyfonie van de Spaanse componist Alonso Lobo (1555-1617), tijdgenoot van Victoria, heeft heel veel te danken aan zijn leraar Francisco Guerrero (1528-1599), maar dit betekent niet dat Lobo geen oorspronkelijke geest was. Zijn zesstemmige Missa Maria Magdalene is een glorieuze, rijke en uitgebreide toonzetting van het gelijknamige motet Maria Magdalene et altera Maria van zijn leermeester dat er in deze opname aan voorafgaat. Het is interessant te horen hoe Lobo dat optuigt en versiert.

Lobo’s Lamentationes is een van de voorbeelden van gelijknamige werken van andere componisten, maar heeft ook iets eigens. Het werk is pas onlangs teruggevonden en het vormt een aardig sereen, contemplatief tegenwicht voor de mis. Het is boeiend om waar te nemen hoe Lobi Hebreeuwse letters gebruikt om uitgebreide klagend/huilende effecten op te roepen.

In beide gevallen zorgt het Westminster koor van  Martin Baker voor passend stijlvolle interpretaties. Men hoort dat het koor goed thuis is in de Iberische meerstemmigheid uit de laat-Renaissance. Misschien is alleen de koorbezetting wat aan de te grote kant, wat leidt tot nogal kalme tempi, maar dat draagt wel aan de grandeur van de muziek bij. In het geval men het kleiner wil horen, is daar een opname van de mis door de Tallis Scholars (Gimmell 454.931-2).

Wie de missen Missa O Rex Gloria en Missa Simile est regnum caellorum wenst te beluisteren met nog eens de Lamentationes kan terecht bij het King’s College koor o.l.v. David Trendell (Gaudeamus GAU 311).