CD Recensies

LEISER, SUMMIT, THE, A SYMPHONY IN FOUR MOVEMENTS

Leiser: The summit, a symphony in four movements. Summit orkest o.l.v. Harrison Hollingworth. Discovery DMV 118 (48’31”). 2015

 

In hoeverre de omslag van deze cd met zijn afbeelding in grijstinten van een kaal, met losse rotsen bezaaid lage bergen landschap met daarin als enige menselijke aanwezigheid een met een stok bewapend iemand is, bezig aan een tocht, symbolisch is voor de inhoud van een voldragen, mogelijk programmatische symfonie, blijft onduidelijk.

Ook andere bronnen blijven vrij kort en vaag over de Amerikaanse componist die zich vooral ala componist en producent van filmmuziek en ondernemer manifesteert. Op een gegeven moment had uw verslaggever genoeg van zinloos doorzoeken. Wie dat wel wel: internet staat vrij. Daar is ook meer muziek van hem te vinden.

De Summit symfonie heeft een hoog spiritueel karakter, is licht verhalend en bevat goed georkestreerde orkesttinten, maar het blijft nobele filmmuziek met een in essentie meditatief, ruimtescheppend karakter waarin een paar heroïsche momenten voorkomen.

Treffend, bij vlagen geheimzinnig klinkt het sfeervolle werk ook, dus wie zich eens wat wat ongewoon nieuws wil wagen…..