CD Recensies

LISZT: INSIGHTS, PIANORECTAL KRICHEL

Liszt: Insights. Ballade nr. 2 in b S.171, R 16; Sonetti nr. 47, S. 161/4, 104 S. 161/5 en 133 S.161/6 uit Années de pélerinage 2; La gondoliera S.162/1; Canzone S.161/2; Tarantella S.162/3 uit Venezia e Napoli; Après und lecture de Dante (‘Fantasia quasi sonata’) uit Années de pélerinage 2 S. 161/7. Alexander Krichel. Telos TLS 129 (72’03”). 2011

 

De inzichten die Alexander Krichel gaandeweg verkreeg in het pianorepertoire van Liszt, vonden hun begin in de tweede Ballade waarmee hij zijn recital begint. Door dat werk werd zijn belangstelling voor de componist gewekt. Er wordt wel gezegd dat dit werk in programmatische zin de legende van Hero en Leander uitbeeldt. Krichel verleent het stuk een dienovereenkomstig grillig en dramatisch karakter.

De rest van zijn recital is gewijd aan bekende gedeelten uit het tweede jaar Années de pélerinage: Italië. Hij vertelt prachtig drie sfeervolle korte verhalen waaraan de nodige pianistische vuurkracht te pas komt.

Met het drietal stukken uit Venezia e Napoli blijven we in Italië. Eerst met een lyrisch gondelierslied, vervolgens met een dramatische canzone en tot besluit met de technisch veeleisende tarantella.

In de Dante sonate toont Krichel dan nog eens echt zijn grote kunnen als verteller van herhalen. Met krachtige octaven daalt hij af naar de hel en ook verder ontbreekt het niet aan drama en pathos.

Zo doet hij de titel van het recital met inderdaad veel gewonnen inzicht recht. Het mag zeker als blijk van rijpheid worden gehoord en gewaardeerd.