CD Recensies

LOEVENDIE: PIANOWERKEN, VAN RAAT

Loevendie: Inventies nr. 1-3; Toccata; Korte stukken nr. 1 en 2; Wandeling; Gemakkelijke stukken nr. 1-4; Rood, geel en blauw; De barpianist; Dome; Oxymoron; Samen. Attaca ATT 2017150 (62’21”). 2016

 

Vrij laat in zijn leven stak Theo Loevendie over van de jazz naar de klassieke muziek. Het resultaat zijn merendeels werken met een lichte toets. Die wordt door Ralph van Raat ook keurig naar voren gebracht.

Wat opvalt in deze pianowerken is de economie aan middelen waarmee de componist meteen een sfeer weet te scheppen. Maar er zijn ook momenten dat hij op routine drijft. Wat overigens de composities nauwelijks minder interessant maakt. Met een typisch Nederlandse nuchterheid, behoorlijk origineel en met vermijding van nutteloos minimalisme en excentrieke gebaren wordt hier een treffende klankwereld geschapen. Een betere pleitbezorger daarvoor dan de in eigentijdse muziek gespecialiseerde Ralph van Raat zal niet zo gauw te vinden zijn. 

In 2002 had Ralph van Raat op NM MCCM 92113 al Loevendie’s Dome (1999) en On the train gespeeld en andere pianisten als Polo de Haas, John Snijders en Ivo Jansen die ook wat van Loevendie’s pianowerken opnamen, toonden daarin toch wat minder inzicht.