CD Recensies

LOCKE: CONSORT OF FOWER PARTS, SAVALL, PHANTASM

Locke: Consort of fower parts, suites nr. 1-6. Hespèrion XX o.l.v. Jordi Savall. Astrée E 8519 (60’49”). 1993

 

Locke: Consort of fower parts, suites nr. 1-6; Suite nr. 1 in c uit The Flatt consort (for my cousin Kemble). Phantasm Global Music Network GMNC 0109 (55’50”). 1998

 

De samen dertig korte deeltjes voor gamba consort van Matthew Locke (1622-1677) zijn georganiseerd in zes suites van van telkens vier tot zes pittige, bondige deeltjes van 7-9 minuten duur. Ze beginnen met een Fantazie en vervolgen met courante, ayre en saraband. De laatste is voor drie gamba’s, de rest voor ‘fower’. De mineursuites zijn nogal zwaarmoedig, die in majeur duidelijk wat vrolijker van aard. 

Het gaat om inventieve, experimentele consort muziek die merkbaar invloed had op Purcell.

Van deze werken bestaan twee opnamen. De oudste van Savall laat een stel vrij trage en moeizame interpretaties horen. Wel heel precieus maar ook nogal traag. Wanneer we aannemen dat er ook een continuo partij bij hoort, is hij in het voordeel door spaarzaam gebruik van harp en orgel.

Phantasm bestaat hier uit Laurence Dreyfus, Wendy Gillespie en Jonathan Manson (treble viol) en Markku Luolajan Mikkola (bass viol) en speelt wat vlotter op intiemer schaal met meer aandacht voor de expressieve mogelijkheden en levendiger dansen. Hun programma is bovendien uitgebreider. De Engelsen zijn dus in het voordeel.