CD Recensies

LULLY: ALCESTE

 

Lully: Alceste LWV. 50. Judith van Wanroij (a., Alceste, Gloire), Edwin Crossley-Mercer (b., Alcide), Ambroisine Bré (ms.,  Céphise,, Nymphe des Tuileries, Prosperine), Emiliano Gonzalez Toro (t., Admète, Triton 2), Douglas Williams (bs., Lycomède) e. a. met het Kamerkoor Namen en Les talens lyriques o.l.v. Christophe Rousset. Aparté AP 164 (2 cd’s, 2u. 30’38”). 2017     

 

Alceste ou le triomphe d’Alcide is een tragédie lyrique van Lully uit 1674, vrij naar tragedie van Euripdes over koningin Alceste die haar leven wil geven om dat van haar doodzieke man te redden. De op dit gegeven gebaseerde opera’s van Händel (HWV. 45) en Gluck zijn bekender dan deze van Lully, die er als eerste mee kwam. Van Lully’s Alceste bestaat wel reeds een opname van Jean-Claude Malgoire (Disques Montaigne DISM 78201-2 op 3 cd’s) uit 1992.

Al sinds jaren brengt Christophe Rousset met veel succes juwelen uit de Franse opera barokkunst op cd. Ook hier weer ontsluit hij er eentje en laat mooi horen hoe ver we in het streven naar authenticiteit zijn gekomen. 

De zang klinkt bij alle vertolkers natuurlijk en gaaf, de uitbeelding van de verschillende personen en karakters is geloofwaardig, de declamatie klinkt volkomen natuurlijk. Aan welsprekendheid geen gebrek met ereplaatsen voor de Alceste van Judith van Wanroij en de Alcide van Edwin Crossley-Mercer. Het koor uit Namen klinkt licht en luchtig en de dirigent zorgt er goed voor dat het drama zich vitaal en energiek ontwikkelt. Op alle wezenlijke punten overtreft de nieuwe uitgave de oude.