CD Recensies

LISZT: PIANOSONATE, WEDER

Liszt: Pianosonate in b, S. 178; Schumann: Kinderszenen op. 15. Joseph-Maurice Weder. MDG MDG 904-2042-6 (54’51”). 2016

 

Een gewaagd debuut van de veelbelovende 29-jarige Zwitserse pianist Joseph-Maurice Weder die hier speelt op de blijkbaar beroemde Manfred Bürki Steinway vleugel uit 1901.

Gezegd moet dat Weder in beide danig contrasterende werken telkens aardige details ontdekt en er haast onverwacht in slaagt om daar twee meesterlijke vertolkingen van te geven. In de sonate van Liszt weet hij de delen met grote technische vaardigheid lyrisch en dramatisch te nuanceren en in een grote worp te realiseren. Aan jeugdige bravoure geen gebrek.

In Schumanns Kinderszenen komt het meer op subtiele karaktertekening  van de veertien  deeltjes aan en daar slaagt hij ook goed in door mooi wisselende sferen op te roepen. Het bekende Träumerei is een lyrisch hoogtepunt.

Hij laat de beroemde vleugel kristalhelder, maar ook met een vrij war me klank klinken. Vergelijk hem wat beide werken betreft rustig met Argerich (DG 437.252-2 c.q. 410.653-2) om te ervaren op welk hoog niveau zich dit afspeelt. Een pianist om in de gaten te houden.