CD Recensies

LALO: SYMPHONIE ESPAGNOLE, NEMTANU

Lalo: Symphonie espagnole op. 21 (bew. Nicolas Simon); Ravel: La valse (bew. Lucas Henri); Tzigane (bew. Lucas Henri); Boléro (bew. Lucas Henri). Deborah Nemtanu (v), Pierre Cussac (acc.) met La symphonie de poche o.l.v. Nicolas Simon. Pavana ADW 7586 (67’16”). 2016  

 

‘Eh bien dansez maintenant!’ geven Nicolas Simon en zijn avontuurlijke  twaalfkoppige ensemble Symphonie de Poche deze cd mee voor hun op kleinere schaal geprojecteerde weergave van vier meesterwerken uit de Franse muziekcultuur.

Voorop staat dat de muziek serieus wordt genomen en dat de diverse bewerkingen dat aan geen afbreuk doen. Deborah Nemtanu begint met de Symphonie espagnole met veel bravoure en een donkere toon en een gitaartachtig pizzicato, speelt het langzame deel mooi smachtend en toont sensualiteit in het intermezzo. Dit is musiceren met een glimlach zonder extrovert vertoon.

De meest radicale gedaanteverwisseling vindt plaats in Ravels La valse door een accordeon daarin een hoofdrol te geven. Pierre Cussac wordt omgeven door soepel wervelende klanken die tenslotte tot een haast onheilspellend militante climax leiden.

Vervolgens maakt Deborah Nemtanu van de Rhapsodie de concert die we als Tzigane kennen een vuurwerkshow met delicaat en venijnig, maar steeds sfeervol karakter.

De in strak tempo gespeelde Boléro klinkt gespannen in de geleidelijke opbouw en wint in kleine bezetting aan helderheid en scherpe kleuren.

Dit is typisch een opname om als extraatje naast de voor de hand liggende overige te koesteren