CD Recensies

LINDBERG; VIOOLCONCERT; JUBILEE; SOUVENR

Lindberg: Vioolconcert (2006); Jubilee (2002); Souvenir (2010). Pekka Kuusisto met Tapiola Sinfonietta o.l.v. Magnus Lindberg. Ondine ODE 1175-2 (66’52”). 2013

 

Toen het in 2007 voor het eerste voor een groter publiek bekend werd dankzij de opname van Lisa Batiashvili (Sony 88697-12936-2) maakte het Vioolconcert van Magnus Lindberg indruk als een van d e beste werken in dit genre sinds decennia. 

Met duidelijk hoorbaar plezier en grote inzet vertolkt Pekka Kuunstio de solopartij en laat deze glinsteren en schitteren. De componist zelf maakt wat bijzonders van de bescheiden, op Mozartformaat met strijkorkest, en dubbelbezette hobo’s, fagotten en hoorns gehouden orkestpartij. Logisch, want het werk is geschreven ter gelegenheid van Mozarts tweehonderdvijftigste verjaardag in 2006.

Het concert maakt aanzienlijk meer indruk dan de beide andere werken. De zes miniaturen van Jubilee zijn georkestreerde pianostukken als verjaarscadeau voor de 75 geworden Boulez. Ze maken een weinig substantiële indruk. Daarentegen klinkt het ongeveer een half uur durende Souvenir ter herinnering en eerbetoon aan zijn leraar Gérard Grisey juist wat opgeblazen. Voor het Vioolconcert is aanschaf lonend, de rest is aardige opvulling.