CD Recensies

LETORT: TRAINWORLD

Letort: Trainworld. David Torn (git), Renaud Pion (kl), Franck Vaillant (slagw) met het Hongaars Staatsorkest o.l.v. Peter Illenyi. Musiccube CUB 1501 (36’26”). 2015

 

Van Honegger is bekend dat hij een treinenthousiast was en erg van krachtige stoomlocomotieven hield. Geen wonder dat hij in 1923 in zijn ‘mouvement symphonique’ Pacific 231 zo’n Amerikaans 4-6-2 wielmonster uitbeeldde.

Van de in 1963 geboren Franse componist Bruno Letort weten we alleen dat hij een veelzijdig man is als componist, gitarist, producer (o.a. van elektronische muziek) een dat hij bij voorkeur interdisciplinair actief is. 

In 2005 schreef hij muziek voor de tentoonstelling Le Transsibérien en op deze cd met nogal korte speelduur zijn negen door het treinwezen geïnspireerde werken bij elkaar gebracht: Excitron, Machefer, Éclisse, Grand regulateur, Trans Europ Express, Hyperpointe, Pont Ferromare, Transworld en Machines à dessiner.

Filmische klankschilderingen met een paar aardige solobijdragen, goed gespeeld door een Franse gitarist en slagwerker, te gast bij het Hongaars Staatsorkest.