CD Recensies

LANGGAARD: MUZIEK DER SFEREN; TOONBEELDEN

Langgaard: Sfærernes Musik (Muziek der sferen); Tonebilleder (Toonbeelden) nr. 1-4. Gitta-Maria Sjøberg (s) met het Deens nationaal omroeporkest en -koor o.l.v. Gennady Rozhdestvensky. Chandos CHAN 9517 (53’21”). 1996

 

Griekse denkers lieten zich bevleugelen door de harmonie der sferen. Hemelse muziek die geestverruimend zou werken. Een kosmische orde die die naar de perfecte muziek zou leiden.

De Deense componist Rued Langgaard (1893-1952) nam in 1918, aan het eind van W.O.1, deze uitgangspunten van Plato en Pythagoras als thema voor zijn Sfærernes Musik. Een wonderbaarlijk visionair 15-delig symbolistisch werk voor sopraan, koor en orkest waarin de componist vooruitwijst naar stromingen als het spectralisme, onder andere ook door gebruikmaking van meerdere Fernorchester op afstand. Soms wordt men even aan de late Scriabin herinnerd. Naar verhouding zijn de vocale bijdragen vrij gering.

De vier Tonebilder vormen een cyclus orkestliederen met een mooie ambiance, fraaie bijdragen van de sopraan en blijken van verbondenheid met de natuur (vogelgeluiden bij de houtblazers).

Het lukt Rozdestvensky en zijn uitgebreide team musici heel goed om tot de dramatische kern van het werk door te dringen en de heel mooie opname zorgt dat het tot in de uiterste hoeken wordt belicht.