CD Recensies

LANG, B.: DIFFERENZ/WIEDERHOLUNG NR. 2

Lang, B.: Differenz/Wiederholung nr. 2. Klangforum Wien o.l.v. Sylvain Cambreling. Kairos KAI 001211-2 (54’09”). 2000

 

De Oostenrijkse componist Bernhard Lang (1957) sudeeerde behalve compositie aan het Bruckner conservatorium in Linz ook harmonieleer,  piano, filosofie,en computertechniek. Aanvankelijk bewoog hij zich in jazzsferen, na 1988 verbrede hij zijn interesse door zijn fascinatie voor loops (lussen, nekend uit de tapemuziek) en repeterende machinale bewegingen.

In zijn vaak filosofisch getinte werken vraagt hij zich bijvoorbeeld af wat die schijnbaar eindeloze herhaling met onze perceptie doet. Zo laat hij zich in zijn cyclus Differenz/Wiederholung inspireren door de Franse denker Gilles Deleuze.  

Niet alle werken uit deze cyclus zijn vastgelegd, maar het is goed op met nr. 2 te beginnen in een heel gerechte verklanking van Cambreling met de specialisten van Klangforum Wien en vocale bijdragen van Salome Jammer en Risnar Koshnaw,  Robert Lepen (el. git) en Dimitrios Polisoidis (el. v).

Voor wie meer van deze cyclus wil horen, staan de volgende uitgaven ter beschikking: nr. 3, 8 en 15 (Col legno WWW 20090), nr. 9 en14 (Cavalli CCD 452) en nr. 17 (Col Legno WWE 20613).